Dansmix 60+ år

Om du är 60+ och är sugen på att dansa, umgås och röra på dig till härlig musik tillsammans med andra så är du hjärtligt välkommen till oss. Du behöver inte ha några förkunskaper eller ha dansat förut utan vi anpassar danserna till dig och din grupp.

Du får dansa med känsla och uttryck till svängig musik från olika tider och platser samtidigt som du får igång andningen och blodcirkulationen. Vi startar med tre olika grupper och träffas en gång i veckan under tio veckor i Avesta Dance Teams lokal Telegrafen (Obs, det finns trappor) i Krylbo. Efter varje danspass varvar vi ner med fika.

Kontakt: 0736903442 (Sigrid Ehrenberg)

/ Ingrid Andersson, Angelica Helander, Sigrid Ehrenberg

about
about
about

Alexandra, vad är Dance Crew?

Dance Crew är en dansgrupp för de ungdomar som vill satsa lite extra på dans. Vi kommer att testa och blanda lite olika stilar som jazz, street,dancehall och modern.

Dance Crew kommer att uppträda och öva inför att stå på scenen.

/ Alexandra Hägg

about
about

Isabella, berätta mer om Jazz.

Jazzdans har sitt ursprung i den afrikanska dansen och är idag en sammansättning av många olika stilar och influenser. Jazzdansen utvecklades senare till en scenisk dans med teknik influerad av baletten. Jazzdans är något man ofta ser på scen i musikaler, revyer, melodifestivalen och i kommersiella sammanhang.

Lektionen är uppbyggd av uppvärmning, styrka, kroppsmedvetenhet, koordinations- och smidighetsövningar, diagonalövningar samt danskombination. Vi rör oss till musik av olika karaktär, allt från moderna poplåtar från exempelvis Beyoncé och Michael Jackson till instrumental musik.

Fokus ligger på att ha kul tillsammans och utvecklas i dansen från sina egna förutsättningar. Jazzdans passar alla och ger en bra grund för fortsatt dans i andra stilar. Du behöver bekväma kläder. Tänk på att inte ha alltför stora kläder, både du och läraren skall se hur rörelserna görs. Barfota eller jazztekniksko, lärare informerar vid första danstillfället.

Jazz för nybörjare/fortsättning lämpar sig bra både för dig som aldrig dansat tidigare och för dig som har dansat förut och vill lägga mer tid och fokus på teknik och sceniskt uttryck. Klassen har en modern inriktning där det finns tid för genomgång och utveckling på den nivå du befinner dig på just nu.

Inga förkunskaper behövs! Har du fler frågor, tveka inte på att höra av dig!

/ Isabella R. Sundin

Ingrid, kan du berätta mer om barndans?

I Barndans använder vi lekfulla övningar och dansar i olika stilar till olika musikstilar. Vi använder oss också av improvisation.

Vi lägger grunden till och förbereder för vidare dansstudier inom den konstnärliga dansens breda fält. Barnet får utlopp för eget skapande, sin kreativitet och rörelseglädje. Barnet utvecklar kropps- och rumsuppfattning, rytmkänsla och musikalitet, kreativitet, styrka, smidighet och förmågan att samspela.

Framför allt har vi roligt!

/ Ingrid Andersson

about
about

Kjersti, vad är balett egentligen?

Balett är den äldsta formen av scenisk dans och har sitt ursprung i Italien på 1400-talet. Den utvecklades i Frankrike under Ludvig XIV, som själv dansade. Alla övningar och steg har därför ett franskt namn. Stilen bygger på styrka och smidighet och vackra linjer. Lägg därtill uttryck och grace, et voilà, c’est ballet!

I barnbaletten jobbas det med grundläggande teknik som ibland utförs vid stång ”la barre” och ibland fritt i rummet eller över golvet. Dansanta övningar till varierad musik varvas med improvisation och barnen ges möjlighet till eget skapande.

/ Kjersti Hasselstedt

Ingrid, vad är Yoga?

Hatha yoga Nivå I och II (nybörjare och fortsättare)

Detta är ett dynamiskt och kraftfullt pass där vi arbetar på ett hållbart och hälsosamt sätt. Vi använder hjälpmedel som klossar band

Vi intresserar oss för hur kroppen fungerar, hur leder böjs och sträcks och hur muskler ansträngs, men också hur yogans urgamla läror kan göra oss nutidsmänniskor gladare, lugnare och mer harmoniska.

Lugn yoga:

Rehabyoga passar dig som vill gå en stärkande yoga, men kanske inte klarar av "vanliga" dynamiska yogapass. Du Kanske har någon sjukdom, värk eller övervikt. Rehabyoga passar även dig som är senior och dig som är frisk med vardagliga krämpor.

Vi arbetar dynamiskt och i ett relativt lugnt tempo för att på så sätt hjälpa dig bli starkare, få bättre balans och i slutändan förhoppningsvis minska värk och öka din livskvalitet även utanför yogamattan

Vi tar stöd av väggar, stolar, klossar, band mm för att hitta alternativ som passar alla!

/ Ingrid Andersson

about
about

David, vad är Stepp?

Steppdans är en generisk term för olika dansstilar där fotarbete är den viktigaste delen av dansen, men benämningen är framför allt förknippad med amerikansk showdans från första halvan av 1900-talet.

På mina lektioner är kropps- eller armrörelser inte lika viktiga, utan vi fokuserar mer på rörelserna i fötterna. I steppdans används skor, som har steppjärn gjorda av en aluminiumlegering på hälen och framme vid tårna, som gör att det låter tydligt när såväl främre som bakre delen av skon sätts ner i golvet.

Sådana steppskor finns att låna/beställa eller köpa av Avesta Dance Team.

På mina lektioner utgår vi efter individen och sina egna uppsatta mål. Vi börjar alltid med en uppvärmning där vi bygger upp styrkan och även kopplar ihop fötterna med kroppen. Steppens grunder är invävda i uppvärmningen. Fokuset är tyngd och balans. Jag har en steppstil som går ner i i golvet och använder kroppen som hjälpmedel. Efter uppvärmningen går vi över till diagonaler, där vi ofta fokuserar på olika tempon och lätta kombinationer. Sist, men inte minst går vi över på en koreografi. Där jobbar vi med memorering, betoningar och utstrålning.

På mina klasser krävs ingen förkunskap. Vi skrattar, och njuter av att dansa!

/ David Johansson

Alexandra och Nathalie, vad är modern dans? (Finns inte med på schemat under HT 2020.)

Våra elever får lära sig att andas med varje rörelse, andning leder till avslappning och för att hitta flöde måste man vara avslappnad. Man kommer att få lära sig att röra sig smidigt på golvnivå, att improvisera och att uttrycka sig. Kommer man med ett öppet sinne och en nyfikenhet till vår klass så har man ingenting att oroa sig för – det är bara att haka på!

/ Alexandra Hägg, Nathalie Hedin

about
about
about

Malin, berätta om Zumba.

Zumba fitness skapades av Beto Perez och är en kombination av dans och fitness. Den är influerad av flera olika latinamerikanska dansstilar och rytmer, men främst Salsa, Cumbia, Merengue och Reggaeton, givetvis smyger sig andra dansstilar och rytmer in i passen.

I Zumba gör du rätt så länge som du rör på dig.

Passet är uppbyggt med uppvärmning och sedan varvas det mellan de olika stilarna. Zumba har specialkomponerad musik och det förekommer en del välkända covers, samt en del populärmusik. Var beredd på att svettas mycket! En handduk och vattenflaska kan vara bra att ta med, samt skor som inte har för fast grepp i golvet, då det förekommer en hel del vridningar.

Zumba- Dans, Träning och Glädje!

Inga förkunskaper krävs. Alla kan Zumba! Har du frågor, hör av dig!

/ Malin Björklund

Christina, vill du beskriva Latinomix solo?

Finns inte på schemat HT2018. Latinomix solo är en danskurs som vänder sig till alla som vill dansa loss till latinamerikanska rytmer. Här behövs ingen danspartner, då vi dansar enskilt.

Latinamerikans dans ingår i 10 dans, vilket består av 5 latinamerikanska och 5 standard danser. I Latin ingår samba, cha cha cha, rumba, pasodoble och jive.

I denna grupp kommer ni att få prova på grunderna i Cha Cha Cha, Samba och Jive. Vi kommer att gå igenom danssteg, teknik, kroppshållning och dansernas karaktärer. Ni kommer att få en koreografi i var enskild dans. Ingen förkunskap krävs.

Att dansa latin är en underbar träningsform som ger både, energi, kondition, kroppskontroll, styrka och glädje. Hela kroppen bearbetas på ett roligt sätt.

/ Christina Rickardsson

Christina Richardsson